Eerste Hulp

bij Persoonsvolgende Financiering

Op deze pagina willen we de up to date informatie samenbrengen, die we zelf gekregen, gezocht en/of gevonden hebben over de Transitie Persoonsvolgende Financiering.

met vragen kan je terecht bij

clarafey.vragenPVF@fracarita.org

Via dit mailadres zal je niet steeds à la minute alle antwoorden ontvangen. Er is sectoraal nog veel onduidelijk, en we moeten zelf ook vaak op zoek naar antwoorden, tussenoplossingen, enz. Maar stel wél zeker je vragen, zodat we samen kunnen komen tot werkbare oplossingen!

Hieronder kan je de reeds gestelde vragen vinden, met hun antwoorden. We houden deze lijst up to date, dus kijk er zeker regelmatig naar!

Vragen en Antwoorden

Wanneer moeten we starten met de opmaak van een ondersteuningsplan?

Zo snel mogelijk. Vanaf dat een cliënt 17 jaar is, mag je via een DOP of mutualiteit een aanvraag opstarten. Aangezien de datum van toewijzing budgetcategorie door een MDT bepaalt waar je op de wachtlijst komt, begin je best zo snel mogelijk. Als het duidelijk is wat de zorgvraag gaat zijn, kan je best rechtstreeks naar een MDT van je mutualiteit gaan. Als de zorgvraag naar de toekomst minder duidelijk is, kan je best een OP laten opmaken door DOP. Let op: telkens als je een nieuw OP indient, vervalt de datum op de wachtlijst en kom je terug achteraan de wachtrij! Overweeg een aanpassing dus steeds héél goed en bespreek de pro’s en contra’s met alle betrokkenen!

DOP’s geven aan dat we voor onze eigen zwakkere cliënten best zelf een OP opmaken.

Het klopt dat dit wordt gezegd maar het mag niet. Voorzieningen mogen geen OP opmaken. Meestal verwijzen ze ons daarom door naar een mutualiteit. De ervaring leert dat een OP van een mutualiteit al eens geweigerd wordt door een MDT (voor hen is dit ook allemaal nieuw en soms is het resultaat niet voldoende voor het VAPH). Mutualiteiten en DOP’s bevragen de cliënt in wat hij/zij kan en nemen dat vaak voor waar aan. Ze kijken niet altijd verder dan wat de cliënt aangeeft of uitstraalt. Dus juiste info en begeleiding vanuit onze voorziening is daarbij zeer belangrijk maar het opmaken van het plan is niet onze opdracht, straffer nog: mag niet.

Wat met jongvolwassenen met een ticket FAM?

Als ze reeds een erkenning FAM hadden voor 01.04.16 staan ze op ‘de foto’ en zouden ze een brief moeten ontvangen hebben van het VAPH waarin staat dat er in de toekomst een budget is toegekend. Zij hoeven eigenlijk geen DOP meer te laten opmaken, tenzij ze het niet eens zijn met het toegekende budget of de prioriteitengroep waarin ze zijn ingedeeld. Voor alle anderen geldt: zo snel mogelijk een OP laten maken! Volgens het decreet Persoonsvolgende Financiering blijft in de overgang van minderjarigen naar volwassenen het budget van de minderjarige behouden zoals het werd beschreven in het OP. Op dit moment heeft het VAPH nog geen duidelijke communicatie gedaan over hoe dit moet verlopen. We houden jullie op de hoogte.

Wat als de zorg van een volwassenen onvoldoende is?

In dat geval moet je een nieuw OP laten maken en deze aanpassing indienen bij een MDT. Je krijgt na goedkeuring dan een nummer en komt voor de uitbreiding op de wachtlijst terecht. Ook hier best asap stappen zetten. Let wel op: wanneer je een uitbreiding vraagt (wijziging OP) terwijl je nog op de wachtlijst staat kom je terug achteraan in de rij te staan. Overweeg dus steeds: eerst de initiële aanvraag (budget) van de rol laten komen of toch al een aanpassing doen?

Wat is dat alllemaal, die transitie? We vonden een goed artikel in het magazine van onze collega's van Sint Idesbald. Klik zeker even door...

rugzak

INFOPAGINA van het VAPH

http://www.vaph.be/vlafo/view/nl/9671459

In de kolom links kan u klikken op verschillende titeltjes en zal u terecht komen op een pagina waar u meer info online kan raadplegen.

Info over het starten met het Persoonsvolgend Budget, kan je vinden in de brochure hieronder (klik op de foto).

budget
  • DOP = Dienst Ondersteuningsplan
  • MDT = Multidisciplinair Team
  • OP = Ondersteuningsplan
  • VAPH = Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
  • FAM = Flexibel Aanbod Meerderjarigen